"

Herunder forklarer jeg de grundlæggende regler for at tage kørekort som 17-årig.

Hvorfor give kørekort til 17-årige?

Den 1. januar 2017 blev det muligt for 17-årige at tage kørekort til personbil (kategori B). I første omgang er det dog kun som en 3-årig forsøgsperiode. Derfor vil det være muligt for dig at begynde på dit kørekort allerede når du er 16 år og 9 måneder.

Nye unge bilister har ti gange højere risiko for at blive involveret i en ulykke de to første år de har kørekort. Det skyldes blandt andet at nye bilister er ekstra sårbare i trafikken pga. manglende rutine og erfaring. Resultater fra udlandet viser at forsøgsordningen har givet langt færre ulykker hos unge bilister, da de har haft en voksen ved siden af sig, til at vejlede og hjælpe dem i trafikken det første år.

De overordnede regler

  • Du kan begynde at tage dit kørekort 3 måneder før du fylder 17 år.
  • Som 17-årig skal du igennem nøjagtigt samme lovpligtige køreundervisning og teori, som 18+ årige.
  • Du skal have bestået både teori og praksis, før du kan få dit kørekort udleveret
  • 17-årige bilister SKAL ledsages af en voksen, som er mindst 30 år.
  • Ledsageren skal have haft kørekort til bil de seneste 10 år, og må ikke have haft hverken betinget eller ubetinget frakendt sit kørekort i en ti-årig periode.
  • Før du kan starte på dit kørekort som 17-årig, skal du have en skriftlig tilladelse fra begge dine forældre, hvor de skriver under på at du må ansøge om kørekort som 17-årig.

Regler for ledsagere til 17-årige

Ønsker du at være ledsager for en 17-årig bilist, skal du også være opmærksom på at der er helt specifikke krav til dig, både som bilist og ledsager. Du skal bl.a. være opmærksom på at du som ledsager altid skal være i stand til lovligt at køre bilen. Du kan læse mere om de særlige krav til dig som ledsager, og blive kogere på reglerne på sikkertrafik.dk.

Skal du med på holdet?

Du kan tilmelde dig til næste holdstart lige her.

Tilmeld dig